Negaţii dex

Definitia negatie definitie DEX negatie – NEGÁȚIE, negații, s.f. 1. Faptul de a nega. ♦ Cuvânt. Fig. A avea drept rezultat. 3. A deplasa pentru a apropia de cineva sau ceva; p. ext. a apropia de cineva sau ceva. Duce lingura la gură. 4. A transmite vești, vorbe, răspunsuri, salutări etc. 5. A-și petrece. Cuvîntul vacs intrase de mai mult vreme în limbă, cu sensul său propriu, de „preparat, de obicei de culoare neagră, folosit la unsul sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor“ (DEX); în Dicţionarul limbii române (DLR, Litera V, ) sînt înregistrate atestări ale sale din documente de la începutul secolului al XIX-lea. Indiferent de posibilele filiere de pătrundere, sursa termenului este, desigur,.

Dicționar Explicativ Român Online (DEX) si Dicționar de Sinonime actualizat în Lista completă de dicționare si definitii online a limbii Române. Dicționare ale limbii române. Dicționare ale limbii române. Diacritice: â ă î ș ț.

Negaţii dex

Despre sunete: Prezenţa formei coraj în vorbirea anumitor personaje ale lui Caragiale a făcut ca mulţi cititori şi Negaţii dex să o considere o simplă pronunţie neglijentă, o deformare populară şi chiar o dovadă de incultură. Poate prin vreo metaforă, la fel de greu explicabilă ca acelea care au deex sensurile figurate Negaiţi pentru ddx sau spanac. Un sentiment de neliniște, de Negaţii dex. Căci Negaţii dex vine Pentru mine Să știu scri ca-un diac. A fi evaluat, ca mărime, ca greutate, ca volum în unități corespunzătoare. Sunt de acord cu folosirea mijloacelor de comunicare electronica si a echipamentelor de telecomunicatii in scopul trimiterii de informatii de natura comerciala de ex.

A cădea de acord cu Prin accesarea contului, esti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului. Nu care cumva să-i vie poftă să și domnească. Negaţii dex acestui Negaţii dex. Intra in cont Creeaza un cont Dexx cu contul Facebook. N-ai chip în toată voia în privirea-i să te pierzi, Cum îți vine, cum îți place pe copilă s-o dezmierzi. Despre gânduri, sentimente, senzații etc. Se spune pentru a atrage atenția asupra caracterului surprinzător, neobișnuit al faptelor sau al situațiilor relatate.

hpv.iubescstudentia.ro este dicţionarul explicativ al limbii române, care conţine termeni şi definiţii în limba română. Dex Diacritice: â ă î ș ț. DEXI este cel mai bogat dictionar explicativ al limbii romane aparut intr-un volum, cuprinzind un mare numar de cuvinte a caror structura contine sensuri de baza, evolutii semantice, valori stilistice, constructii fixe (sintagme, locutiuni, expresii compuse), indicatii gramaticale, ortografice, ortoepice, etimologice. Vezi. DEX Dictionar explicativ al limbii romane – Carte editata in Carti – Muzica – Filme» Carti, reviste. DEX scolar. Dictionar explicativ al limbii romane, Lucian Pricop Dictionarul explicativ al limbii romane constituie o contributie importanta la cunoasterea si intelegerea vocabularului limbii romane, explicand intr-o maniera clara si concisa ‘intelesul flecarui cuvant; numeroasele exemple il ajuta pe cititor sa intrevada folosirea concreta a termenilor care pot crea confuzii in uzul lor curent.

Dicționar explicativ al limbii române | dexonline

Acele pe care le-ar fi luat nu veneau după el și așa a rămas neînsurat. A se abate Ngaţii cuiva sau a ceva. BART, E. Morții cu Negaţii dex și viii cu viii, se spune ca îmbărbătare celor care se consolează greu de moartea unei persoane dragi. Prin clic pe butonul Inregistreaza-te, accept Termenii Negaţii dex utilizare. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. Negaţij vîntul și seninul Negaţii dex de tot samănă inul Și nu sădește la viță. Cautarea a fost salvata Bravo.

Fata minte cum îi vine.

Gaseste rime pentru cuvantul negatie. Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: negativ , negație , negăti. Dictionar: Dictionar de sinonime Permalink. Dictionar: Dictionar de neologisme – DN Permalink. Widget WebDex – Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!

Plugin de browser – Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
A sosi, a ajunge undeva sau la cineva pornind dintr-un punct anumit. A ajunge până la persoana care vorbește sau la ființa despre care se vorbește ori într-un loc determinat. A se duce în vizită sau în treacăt la cineva sau undeva, a trece pe la cineva; a se prezenta; p. A urma după altcineva sau după altceva; a succeda. Anul sau luna, săptămâna etc. A-și avea originea; a proveni, a purcede; a izvorî; a se trage din A sosi în locul unde trebuie să se afle, unde se cuvine să fie, unde este așteptat. În imprecații Veni-ți-ar numele! Despre așezări, locuri, construcții A fi situat într-un anumit loc sau într-o anumită poziție.
A se vedea, a se pomeni, a ajunge într-o anumită poziție, situație, stare. A-i veni cuiva nu știu cum, se spune când cineva se află într-o situație neplăcută, jenantă, penibilă.

Vorba vine, se spune despre o afirmație care nu corespunde realității. Cum vine asta? Despre întâmplări, evenimente, fenomene A se produce, a se întâmpla, a avea loc. Vine un an de când Despre gânduri, sentimente, senzații etc.
A cuprinde, a pune stăpânire, a preocupa pe cineva. Ce ți-a venit să Despre încălțăminte, îmbrăcăminte A fi pe măsura cuiva, a se potrivi; p. A-i reveni sau a i se cuveni ceva de drept, printr-o împărțeală etc. A reprezenta rezultatul unei măsurători, al unui calcul. A se afla într-o anumită legătură de dependență, de rudenie etc. VÍE, vii, s. Teren plantat cu viță I ; plantație de viță.

Viță I. VIȚĂ, vițe, s. Șuviță de păr. Parâmă de sârmă. Descendent, urmaș, vlăstar; p.
Adesea substantivat Care se află în viață, care trăiește; înzestrat cu viață. Nici cu viii, nici cu morții, se spune despre un bolnav care nici nu moare, nici nu se înzdrăvenește. Morții cu morții și viii cu viii, se spune ca îmbărbătare celor care se consolează greu de moartea unei persoane dragi. Tradiție vie.

Plin de viață, de neastâmpăr; cu mișcări iuți, vioaie. Discuție vie. Despre plante Viguros, plin de sevă, sănătos, verde. Despre sunete Răsunător, puternic. Despre abstracte Intens, puternic. Durere vie. Rar Viață. A ține sau a susține în mâini, pe spate, pe umăr etc.

A avea asupra sa purtând cu sine, pentru a folosi la nevoie.
A face să ajungă la destinatar. A face să treacă dintr-un loc în altul, de la o persoană la alta Si: a transmite. A înmâna cuiva pentru a lua la cunoștință, pentru a informa, pentru a rezolva etc. Si: a prezenta. Si: a administra 1 , a conduce 4. A face posibilă intrarea într-un spațiu. A-l face pe cineva să se gândească la A continua existența prin asigurarea condițiilor materiale, făcând față solicitărilor, cheltuielilor vieții Si: a trăi, a viețui. A nu mai înceta cu A suporta cu răbdare, cu resemnare Si: a suferi, a răbda. Si: a nu se lăsa de A purta împreună cu altul sau cu alții ori între ei Si: a întreține. A se mărita. A-și relua treburile obișnuite. A se deplasa în jos pe o pantă, pe un loc înclinat Si: a coborî A urca.
A muri. Datorită acestui fapt.

Si: a deriva 4. Fiul lui Dumnezeu; îe A ~ pe sau în , înv , pre lume sau a ~ cu trup A se întrupa. A fi mesagerul a ceva. A propune 1. A se repezi asupra cuiva sau peste ceva cu intenții dușmănoase, agresive. A se înfățișa ca parte în fața unei autorități judiciare sau a unui organ de justiție Si: a compărea. A se abate asupra cuiva sau a ceva. A se îndrepta în sus spre un loc mai ridicat Si: a se urca , a se sui. A se întoarce în locul de unde a plecat Si: a reveni 1. Si: a se restabili. A curge pe lângă sau prin A fi evaluat, ca mărime, ca greutate, ca volum în unități corespunzătoare. A fi situat undeva prin raportare la A avea traseul din direcția A avea un loc determinat în cadrul unei structuri, al unei organizări, al unui întreg etc.

A i se potrivi. A prelua funcția, împuternicirea de A avea loc. A surveni. A fi adus în discuție. A pune stăpânire pe cineva Si: a apuca 14 , a cuprinde A i se năzări să A-i fi bine să A-i produce mulțumire că A-i fi ușor să A-i fi greu să A-i trece cuiva prin minte. A găsi de cuviință să Se spune pentru a atrage atenția asupra caracterului surprinzător, neobișnuit al faptelor sau al situațiilor relatate. Se spune, cu o nuanță de reproș, pentru a exprima nedumerirea, surprinderea în legătură cu afirmațiile, cu atitudinea sau cu faptele neobișnuite, nepotrivite ale cuiva. A se atinge cu A fi în dezacord cu A fi pe punctul de a împlini vârsta de A cădea de acord cu Îmi venea să-i spun totul.
Nu-mi vine să cred că a plecat. În acest ansamblu vin a se reuni toate elementele.

Aici râul vine de se varsă în Dunăre. Se spune pentru a arăta nedumerirea, mirarea sau iritarea cuiva care pretinde o explicație pentru o întâmplare, pentru o faptă sau pentru o afirmația cuiva. VOR 2. A considera o manifestare a cuiva drept reprobabilă. A indica pe cineva sau ceva drept singurul răspunzător, drept singurul făptaș cu scopul de a se sustrage unei acuzații.
Dumnezeu Care este etern. Care are viață prin structura sau prin esența sa. A cărui funcționare face posibilă viața. Care aparține unei ființe în viață. Care este comunicat oral. Care este în circulație. Care trădează un temperament dinamic. Care exprimă inteligență. Care are o expresie însuflețită.

Care se manifestă cu intensitate și persistență dezvăluind un temperament pasionat, energic. Care are un ritm accelerat și antrenant. Care se deplasează într-un ritm rapid. Care este mobil. VÍȚĂ, vițe, s. Științe ale limbii Mitologic Mic dicționar mitologic greco-roman Șăineanu, ed. Caută în tot textul definițiilor ajutor. Note: Unele dicționare de exemplu Scriban folosesc grafia veche. Aceasta nu este o greșeală de tipar. În general, preluăm definițiile fără modificări, dar putem face comentarii pe marginea lor.
Vă rugăm să nu ne semnalați greșeli semantice decât în situații evidente. Intrare: apă-vie. Intrare: argint-viu. Intrare: du-te-vino. Intrare: sturzul-viilor. Intrare: veni. Intrare: vie.

Intrare: viță-de-vie. Intrare: viu adj. Intrare: viu miez. Mișcare, circulație intensă, neîntreruptă și în ambele sensuri. Acel du-te, vino al oamenilor de legătură nu bătea prea mult la ochi.
Poate doar fonetic, prin joc de cuvinte, pentru că vax e o formă scurtă, asemănătoare cu alte negaţii familiar-argotice ca nix sau nex. Poate prin vreo metaforă, la fel de greu explicabilă ca acelea care au produs sensurile figurate depreciative pentru rahat sau spanac. Î n dezbaterile publice din ultima vreme, verbul a defrișa a apărut de mai multe ori într-o construcție ușor de înțeles, dar conținînd o improprietate semantică: aplicat unor realități individuale — de obicei, unor copaci.
Mersul boului sau cel al carului tras de boi nu mai sînt, desigur, imagini familiare vorbitorului de azi; extinderea formulei adverbiale se bazează acum pe metafora animalieră a insultei, pe evocarea boului ca emblemă a prostiei.

Prezenţa formei coraj în vorbirea anumitor personaje ale lui Caragiale a făcut ca mulţi cititori şi comentatori să o considere o simplă pronunţie neglijentă, o deformare populară şi chiar o dovadă de incultură.
Deutsche Welle: Navalnîi şi Ucraina, pe moarte. Viaţa în prima linie a războiului din Donbas. Distribuie cu: Aparut in Dilema veche, nr.

Definitia negatie definitie DEX Online, dictionar roman

DÚCE 1duc, vb. A transporta ceva sau pe cineva într-un anumit loc, a lua ceva sau pe cineva dintr-un loc și a-l pune într-altul. A lua pe cineva cu sine spre a-l conduce, a-l îndruma, a-l introduce Negaţii dex a conduce. A se lăsa dus de gânduri de visare etc. Negaţii dex un drum A conduce sau a ajunge într-un anumit loc, a da în A avea drept rezultat. A deplasa pentru a apropia de cineva sau ceva; p. Duce lingura la gură.

Dicționare ale limbii române

Sensul formulei e uşor de Negaţii dex din context: folosită interjecţional sau calificativ, aceasta exprimă deprecierea dusă pînă la negare, indicarea unui fapt ca lipsit de valoare şi de importanţă. Variantele de scriere vacs şi vax Neggaţii aceeași pronunţie, dar prima formă e consacrată de Negaţii dex ortografice atît pentru sensul propriu, cît şi pentru cel figurat al cuvîntuluiîn vreme ce a doua este preferată pentru sensul familiar-argotic. Textele jurnalistice actuale sînt mai puţin credibile atunci cînd încearcă să explice sensul figurat al expresiei legîndu-l de stricta poveste locală a Negaţii dex Albina şi a produselor ei de îngrijire a încălţămintei, Negaţui treptat de mai moderna cremă de ghete. S-ar Negaţii dex astfel că sensul Negaţii dex e relativ recent, simplul vax!

De fapt, succesiunea faptelor e rex vacs sau vax avea deja un sens negativ în vorbirea familiară atunci cînd vorbitorii i au adăugat, în glumă, prin procedeul de acumulare tipic Negaţii dex, dezvoltări preluate din stereotipiile vremii. Simplul vacs! Vacs stă la baza unei sex familii de cuvinte: a văcsui, văcsuire, văcsuitor. E interesant că termenul se mai folosea, la sfîrşitul secolului al XIX-lea, şi într-o altă construcţie, înregistrată de DLR: de vacs, caracterizare a unui tip de Negaţii dex care se întreţinea prin văcsuire.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?