Marea neagra denumire veche

Descoperire în Marea Neagră: «Este cea mai veche epavă din istoria omenirii» Autor Redacția vizualizări Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai veche ambarcațiune intactă, scufundată pe fundul Mării Negre. 4/1/ · De ce se numește Marea Neagră? Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz. Marea neagra: Marea neagrĂ situată în sud-estul ţării, marea neagră, prin litoralul ei, formează pe o distanţă de km, frontiera româniei. 9/26/ · Cea mai veche ambarcațiune intactă care s-a scufundat a fost găsită. Se presupune că nava are o vechime de peste de ani.

Descoperirea aceasta din Marea Neagră pune România pe harta istorică a lumii! Vom detalia, în cele ce urmează.Author: Irina Maria.

Marea neagra denumire veche

Marea neagra denumire veche
Cochilia este triunghiular-ovala ca forma, anterior rotunjita si posterior cu una sau doua carene rotunjite si proeminente. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale Marea neagra denumire veche nu se schimbă Coaliţia de guvernare stă pe un butoi cu pulbere Pensii speciale: 2. Reproducere si dezvoltare Dwnumire se reproduc pe cale sexuata; cu exceptia unor gasteropode opistobranhiate si pulmonatesexele sunt separate. Lateral, tot in santul paleal se deschid orificiile excretoare si genitale. Este albicioasa cu braie brun deschise spre partea ventrala. Este una din speciile comune in Marea Neagra prezenta si la litoralul romanesc pe fundurile nisipoase putin adanci.

Molusca raspandita in toate marile globului, Teredo navalis a fost dupa toate probabilitatile una din primele specii care au fost introduse neagrra om in diferite bazine acvatice. Incepe printr-o curbura a sacului visceral in Marea neagra denumire veche denuumire curburii ventrale, cu tendinta de Marea neagra denumire veche se rasuci asimetric, in sens dextru sau senestru, intr-o spirala conica, antrenand si cochilia; — torsiunea de º, trecand prin 90º, este rotirea complexului paleo-visceral in jurul axei longitudinale a corpului, incat cavitatea Marea neagra denumire veche cu organele sale si anusul ajung intai in dreapta torsiune de 90ºapoi anterior si deasupra capului. In prezent, aceasta specie se intalneste in cea mai mare parte a zonei litorale a bazinului pontic. Temperatura optima pentru fecundare este intre 12 si 24°C, cu un optim Maeea 18°C. Vei primi răspunsurile pe email.

Este o specie care tolereaza salinitati reduse. Se hraneste cu plancton filtrat si resturi Msrea aduse de curent.
„Marea Baltică, Marea Caspică şi Marea Neagră s-au desprins în urmă cu peste de ani din întinderea de apă dulce, care se afla pe locul unde sunt astăzi Europa Centrală şi de Est.” de ani nu cadreaza cu evenimentele geologice descrise. ar fi mai pertinent. De ce Marea Neagra se numeste „Neagra”? Sunt la lectia ”Mari si Oceane ” si chiar ieri ne-a zis profesoara de geografie o mica legenda:[nu o mai tin foarte bine minte, asa ca am luat-o acum de pe net]Se spune ca atunci cand romanii au inaintat cu razboaiele lor de cucerire catre est, au ajuns si in Tracia sau Dacia, atat pe uscat cat si pe hpv.iubescstudentia.ro intrat prin Bosfor si Dardanele. In Marea Neagra 18 specii, din care familia Onchidorididae, cu specia invaziva Corambe obscura si familiile Embletoniidae cu specia Embletonia pulchra, si Tergipedidae cu speciile Tenellia adspersa si Tergipes tergipes, destul de comune pe fundurile sedimentare, la m adancime sau in asociatiile de midii, de la itoralul romanesc.

Marea Neagră – Wikipedia

Melci şi scoici de mare (Mollusca) | Itinerarii pontice
E adevărat că cea mai Matea epavă din istorie a fost descoperită în Marea Neagră? Citeşte şi. Sistemul digestiv. Coloratia este foarte variata, mergand de la brun-inchis spre violet, cu pete albe si albastre in jurul marginii ultimei spire. Ulterior, ca urmare a scaderii resurselor de hrana si a pescuitului intensiv, populatiile gasteropodului inregistreaza o diminuare a efectivelor.

Atinge lungimea de Marea neagra denumire veche mm si inaltimea de 10 mm. În evoluţia temperaturii Marea neagra denumire veche în zona de ţărm apar şi unele perturbaţii datorate, mai ales, circulaţiei atmosferice.

Precipitaţiile km3 şi evaporaţia km3 , componente ale bilanţului hidric reflectă condiţiile climatului temperat – continental, fiind destul de inegale cantitativ. Circulaţia apelor prin strâmtori determină un schimb de ape, pe de o parte între Marea Neagră şi Marea Mediterană, iar pe de altă parte între Marea Neagră şi Marea Azov. Acest achimb este estimat la km3 la aport şi km3 la pierderi. Temperatura medie anuală ale apelor marine în sectorul românesc al Mării Negre variază în jurul valorii de 12 – C, depăşind cu aproximativ 10 C pe cea a aerului.

Valorile medii lunare cele mai ridicate se înregistrează în iulie – august în august: 23,10 C la Sulina; 22,40 C la Constanţa iar cele mai scăzute în februarie 1,90 C la Sulina; 2,90 C la Constanţa. Spre centrul bazinului marin apele sunt iarna mai calde, în medie de 6 – 90 C.
Absenţa totală a fenomenelor de îngheţ se observă în 30 – 40 de cazuri în decursul a de ani. Vara temperaturile medii ale apei în zona litorală sunt cu 2 – 30 C mai mari decât în partea centrală a mării. Aceste diferenţe se datorează influenţei uscatului care se încălzeşte mai puternic şi cedează căldură apei din imediata apropiere. În evoluţia temperaturii apei în zona de ţărm apar şi unele perturbaţii datorate, mai ales, circulaţiei atmosferice. Astfel, vânturile din sectorul vestic şi din cel sudic deplasează apele superficiale spre larg şi spre nord, locul acestora fiind luat de ape mai reci de adâncime.

Fenomenul este mai evident în sezonul cald, când la ţărm temperatura apei scade cu 5 până la C sau chiar mai mult. Repartiţia temperaturii pe verticală în apele Mării Negre prezintă un aspect particular, impus de stratificaţia maselor de apă şi de caracterul de izolare al depresiunii marine.
Iarna temperaturile cresc cu adâncimea. Primăvara, îndeosebi în luna aprilie, apar stratificaţii termice de tip particular, cu caracter tranzitoriu dichotermie inversă , caracterizate prin prezenţa unui strat intermediar rece situat la adâncimea de 5 – 10 m. Vara temperatura scade cu adâncimea, creându-se stratificaţia termică directă. La adâncimi mai mari de 75 m. Fenomenele de îngheţ se manifestă numai în zonele litorale din nord şi vest, unde adâncimile sunt mici şi salinitatea redusă.

Gheaţa începe să apară, de regulă, în a doua jumătate a lunii decembrie la gurile fluviilor din nord-vest şi în ianuarie – februarie pe coastele vestice. Fenomenele de îngheţ dispar la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie. Pojghiţa de gheaţă care se formează este instabilă. După aprecierile lui A. Banu, podul de gheaţă la litoralul românesc apare la un interval de 5 – 6 zile după ce temperatura aerului s-a menţinut sub 00 C. Crusta de gheaţă format la litoralul românesc se poate extinde în larg sub forma unei mici banchize până la o distanţă de m în zona Sulina şi numai m la Mangalia.
Grosimea crustei este de 20 – 30 cm. Durata medie a îngheţului este de 20 de zile în sectorul Sulina – Midia şi de 10 zile în sectorul Midia – Mangalia.

Probabilitatea ca marea să îngheţe este, în medie, o dată la 3 ani în faţa Deltei Dunării, o dată la 4 ani în zona Constanţa şi o dată la 12 ani în zona Mangalia M.
Semenescu, În ultimele 8 decenii cele mai puternice îngheţuri s-au produs la începutul anilor , , etc. De pildă, în februarie crusta de gheaţă compactă se întindea în larg până la 2 – 4 km, dincolo de care, pe 12 – 17 km erau sloiuri de gheaţă în derivă. Variaţiile şi distribuţia salinităţii apelor Mării Negre prezintă o serie de particularităţi determinate de condiţiile climatice şi de bilanţul apei. Trufaş, În zona litoralului românesc apele Dunării influenţează salinitatea mării până la o distanţă de 50 – km de la ţărm spre larg, iar spre sud influenţele fluviului depăşesc latitudinea Mangaliei.

Aceste variaţii se fac însă simţite numai în stratul superior 2 – 5 m.
Schimbul între apele de adâncime şi cele de suprafaţă este redus deoarece primele cele de adâncime au o densitate mai mare. Locul oxigenului este preluat de hidrogenul sulfurat, a cărui valoare creşte cantitativ spre fund. Aceste mase de apă sunt accesibile numai bacteriilor anaerobe. Transparenţa şi culoarea apei. Rosetti Share. Cea mai veche tentativă a CIA de a asasina un lider al revoluţiei cubaneze: Raul Castro trebuia să moară într-un «accident» aviatic.
BNR lansează, pentru colecţionare, monede dedicate Revoluţiei din , condusă de Tudor Vladimirescu. Sintra, castelul de basm al regilor Portugaliei Share.

Retragerea în Moldova Share. Istoria aromanilor Share. Vălenii de Munte așa cum l-a văzut Nicolae Iorga pentru prima dată Share. Vlad Dracul Share. Ce specie de rechin trăiește în apele Mării Negre? De fiecare dată când mergem pe litoral avem prilejul să admirăm peștii, meduzele, scoicile și, dacă avem noroc, chiar delfinii care viețuiesc în apele Mării Negre. Ceea ce puțini dintre Ce se întâmplă când judeci după aparențe?

Cum a apărut cea mai prestigioasă universitate din lume? Aceasta este Cine a descoperit Australia? În ce an a fost descoperită Australia? Australia este cea de-a șasea țară din lume ca mărime și ocupă un întreg continent, care poarta același nume.
Țara cu o suprafață de 7. Recomandări din presa de azi. Anunț important pentru toți românii! Ce se întâmplă cu vaccinul Pfizer. Știri din lume.

E adevărat că cea mai veche epavă a fost gasită în Marea Neagră?

Descoperire în Marea Neagră: «Este cea mai veche epavă din istoria omenirii»
Sunt la lectia ”Mari si Oceane ” si chiar ieri ne-a zis profesoara de geografie o mica legenda : [nu o mai tin foarte bine minte, asa ca am luat-o acum de pe net] Se spune ca atunci cand romanii au inaintat cu razboaiele lor de cucerire catre est, au ajuns si in Tracia sau Dacia, atat pe uscat cat si pe mare. Se pare ca vremea a fost frumoasa un timp, dar navigand spre viitorul Tomis actuala Constanta Marea neagra denumire veche vevhe sticat si s-a demumire furtuna. Se pare ca din cauza norilor, a algelor Marii Negre, precum si a nisipului agitat de furtuna, marea a capatat o culoare inchisa, neagra.

Se spune ca Mare Neagra este una din marile care se monteaza foarte repede, adica:acum e calma, lina, cu valuri aproape insesizabile Maarea in urmatoarele minute pot fi valuri de 1 metru Probabil ca asta se datoreaza si curentilor marini. Cum zicea, au trecut romanii prin furtuna, au vazut schimbarea brusca a marii si au numit-o „Cea neara sau „Pontus Euxin”. Si asa i-a ramas numele Asa este.

De ce Marea Neagră se numește astfel? De unde vine denumirea de Marea Neagră?

Marea Neagra

Cea mai veche ambarcațiune intactă care s-a Marea neagra denumire veche a fost găsită. Se presupune că nava are o vechime de peste 2. Descoperirea aceasta din Marea Neagră pune România pe harta istorică a lumii! Vom detalia, în cele ce urmează. Specialiștii au găsit, pe fundul Mwrea, o corabie de origine grecească. Aceasta se Marea neagra denumire veche ca este cea mai veche ambarcațiune care a fost descoperită în apele Mării Negre.

Nava grecească ar avea 23 de metri lungime și era intactă la momentul descoperirii sale.

Lasă un răspuns