Dumnezeu nu se poate nega

Dumnezeu nu se poate nega pe Sine si nu se poate contrazice. Dumnezeu ramane credincios promisiunilor legamantului Sau (Maleahi ). O promisiune nu poate fi mai buna decat persoana care o face. Ca si Dumnezeu, Cuvantul Sau este imuabil (1 Samuel ). Dumnezeu nu revoca cele spuse de El si nici nu ii paraseste pe cei alesi (Romani ). Dumnezeu este fie termenul prin care se face referire la divinitatea supremă a celor trei religii monoteiste avraamice: iudaism, creștinism, islam, fie un termen sinonim cu acela de „divinitate, zeitate, zeu/zeiță”. În general se poate determina la care dintre cele două sensuri se face referire într-un text prin faptul că în prima sa accepțiune termenul este scris cu majusculă. Asa suna o celebra meditatie a marelui rus pusa pe buzele cinicului sau personaj Ivan Karamazov – ne-ateul care nu poate nega existenta lui Dumnezeu dar nici pe Dumnezeu nu-L poate accepta. Lumea noastra se comporta adesea ca o lume fara Dumnezeu.

Nu ma refer aici la teologia lui ”Dumnezeu a murit”. Nu, nici vorba.

Dumnezeu nu se poate nega

Dumnezeu nu se poate nega
Hristos vrea să ne unim cu El și așteaptă afară, la poarta sufletului nostru. Dumnezeu nu se poate nega Sf. Prin urmare, nici „apofatismul, care nu se poate nici macar experia”, avand „ca ultima baza persoana” nu genereaza un pesimism gnoseologic deoarece persoana transcende natura, Se impartaseste prin lucrare, este prezenta sensibil in lucrare. Eerdmans, Giessen,p. Aceeasi lucrare a Duhului Sfant face din botezul cu apa o sfanta taina, care la randul sau face posibila reinnoirea treptata a „chipului”.

Când Dumnezeu I s-a arătat Dumnezeu nu se poate nega, acesta s-a spulberat în bucăți, pentru că El nu este asemănător cu nimic din ceea ce știm și nu suntem în stare să-L înțelegem și să-L vedem. De pilda, lumina din noaptea Nasterii Mantuitorului nu e vazuta de ochii dobitoacelor, iar lumina de pe Tabor, desi stralucea mai tare ca soarele, deci ar fi putut s-o vada oricine din orice loc, nu o vedeau decat cei trei apostoli, in care lucra puterea Duhului Sfant Deci chiar daca acea lumina e vazuta si de ochii sensibili, intrucat nu e vazuta de acestia cu puterea Dumnezeu nu se poate nega naturala, ea nu e sensibila”.

Dumnezeu ne-a facut pentru a-L cunoaste

Dacă nu îl poți vedea pe Dumnezeu, de ce să crezi în existența Lui? - Islamul in Romania
Să nu le facem mereu observaţie copiilor noştri, ci să le oferim exemplul cel bun prin noi înşine Creşterea copiilor. Dumnezeu nu se poate nega cand cineva alege sa raspunda prin credinta, primindu-L pe Isus in viata sa, acea persoana devina o faptura noua. Dumnezeu si lume. Dumnezeu nu se poate nega momentele de suferință și dezastru din viața noastră, adevărata noastră natură strălucește; când ne confruntăm cu perspectiva iminentă a propriei noastre morți sau a morții copilului nostru sau a altei persoane dragi, chiar și cel mai înrăit ateu este cuprins ee lacrimi, chemandu-l pe Nwga.

Dionisie Areopagitul scrie: „Iarasi urcand, spunem ca dumnezeirea nu e nici suflet, nici minte Iacob intelepciunea omeneasca, numind-o neduhovniceasca si demonica, iar pe cea venita de sus o califica drept curata, pasnica, ingaduitoare, ascultatoare, nnega de mila si de roade bune Fac.

Da, cu harul lui Dumnezeu, este întotdeauna posibil. Dacă le privim doar omenește, nu este posibil. Chiar dacă ești nedreptățit, să nu contrazici, nici să nu te enervezi, ci să rabzi și să taci, preferând să îi înștiințeze Dumnezeu pe alții despre tine. Căci aceasta este spre folosul tău și nu pentru a deveni avocatul și apărătorul tău propriu. Hristos vrea să ne unim cu El și așteaptă afară, la poarta sufletului nostru. Doar harul divin ne poate schimba. Noi nu putem face nimic singuri.

Harul ni le va da pe toate, dar noi trebuie să încercăm să ne micșorăm egoismul și iubirea de sine, să fim smeriți, să ne dăruim lui Hristos, și toate cele contrare pleacă — trupești și sufletești. Sfântul Cuviosul Părintele nostru Porfirie Kafsokalivitul a fost un monah și mare duhovnic grec contemporan de la Muntele Athos.
Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul a fost silit ca și el să se lepede de închinarea sfintelor icoane, dar nu s-a supus. De aceea a fost izgonit de la scaunul său și, fiind în surghiun, s-a dus către Domnul. Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche s-a arătat următor pustnicilor celor de demult, înfrânându-și patimile cele trupești cu mare înfrânare, cu stările la rugăciune cele de toată noaptea, cu pomenirea morții, cu nevoințele cele de multe feluri, cu care și-a subțiat trupul foarte, încât s-a făcut înger pământesc în trup.
Skip to main content.

Tot ceea ce omenește nu se poate realiza devine posibil cu harul lui Dumnezeu. Foto: Benedict Both. Foto: Crina Zamfirescu. Cine isi mai aduce aminte de judecata lui Dumnezeu? Dacă Dumnezeu nu există, înseamnă ca totul este permis şi dacă totul este permis, înseamnă că suntem pierduţi. Dar pentru ca El exista si nu totul este permis, toti si toate vor veni la judecata Lui. Si cine va putea sta in picioare?! Comentezi folosind contul tău WordPress. Comentezi folosind contul tău Google. Comentezi folosind contul tău Twitter. Comentezi folosind contul tău Facebook. Notifică-mă despre comentarii noi prin email. Notifică-mă despre articole noi via email. Vestea buna a zilei Optimismul este un pesimism ignorat.

Categorii meditatie 17 Uncategorized 8.
Cât timp ar trebui să-L vadă pentru a fi convins? Va avea nevoie să vorbească cu Dumnezeu? Au crezut și alți oameni că L-au văzut? Și după ce L-au văzut pe Dumnezeu, cum putem fi siguri că mintea lor nu le va juca feste și că nu vor începe din nou să se îndoiască? Ar avea nevoie cândva mai târziu să-L vadă din nou pe Dumnezeu?
Suntem perfect capabili să fim convinși prin faptul că ni se oferă dovada corectă și dacă nu ar fi fost așa, viețile noastre ar fi un haos. De exemplu, înainte de a porni într-o călătorie, oamenii verifică condițiile meteorologice și de trafic. Dacă ruta cea mai scurtă este blocată, ar lua cu plăcere un traseu mai lung. În același mod, în fiecare aspect al vieții noastre, de la munca la socializare, acționăm conform informațiilor disponibile.

Nu trebuie să avem un videochat sau să vedem dovezi vizuale ale colegilor noștri online, deși s-ar putea să fim curioși în privința lor.
Nu ne îndoim că sunt reali deoarece, deși nu îi vedem, vedem dovezi precum email-ul, mesajele și documentele lor. Același aspect a fost subliniat de către un beduin din Arabia, când a fost întrebat cum ar putea fi convins de existența lui Dumnezeu, de vreme ce el nu l-a văzut niciodată. Deci, cerul, cu constelațiile sale și mările cu valurile lor, acestea nu indică existența Celui Atotștiutor, Atotputernic? Analogia poate fi simplă — poate chiar grosolană, dar ideea este profundă.
Ca oameni, suntem uimiți de propriul nostru progres în toate domeniile științei, fie că este vorba de arhitectură, tehnologie sau creativitate. Dar niciodată nu atribuim realizările noastre întâmplării sau unui proces natural. Acceptăm invențiile noastre, toate au inventatori sau producători.

Cea mai înaltă structură nu se poate compara cu cel mai înalt munte; cea mai strălucitoare lumină este nesemnificativă pe lângă soare; iar puternica civilizație este minusculă în comparație cu vastitatea copleșitor de impresionantă a universului.
Dacă nu putem accepta că micile creații ar putea apărea în mod spontan, nu este oare lipsit de rezonabilitate să presupunem că munții, soarele și tot Universul nu au un creator puternic? Nobilul Coran ne spune: Avem dovada unui Creator Atotputernic în tot ce se află în jurul nostru. Coranul ne invită să ne folosim cea mai de seama aptitudine intelectuală, rațiunea, pentru a vedea dovezile unui Creator în creația Sa. Fără să-L vedem pe Dumnezeu, putem fi ferm convinși de existența Lui.
Luați orice parte a lumii noastre sau a universului care vă fascinează și nu veți eșua i să găsiți dovada existenței lui Dumnezeu.

De la funcționarea armonioasă a universului la procesele complexe care are loc în propriile noastre corpuri.

Tot ceea ce omenește nu se poate realiza devine posibil cu harul lui Dumnezeu | Doxologia

De la Dostoievski cetire: Daca Dumnezeu nu exista… | Vestea buna a zilei
Parintele profesor Dumitru Staniloae, considerat a fi „cel mai mare teolog actual” sau ca cel mai creativ si influent „teolog pan-ortodox”, este elogiat si ca „un mare filosof” sau „un filosof pan-ortodox”, fiind creatorul poqte opere originale, fundamentate pe traditia apostolica si caracterizata Dumnezeu nu se poate nega fi o „sinteza neo-patristica”. Teologul roman a ajuns sa re-gandeasca gandurile Parintilor din opera carora Dumnzeu tradus, fapt usor de constatat, daca se analizeaza notele sale explicative, in mod deosebit cele la opera Sf. Maxim Marturisitorul.

Nu repeta, ci re-gandeste, folosind un limbaj care ne face transparenta vasta sa cultura, iar Sfintii Parinti devin astfel contemporanii nostri. Teologia Dogmatica Ortodoxa este rezultatul acestui efort de re-gandire, nu unul autonom, ci potentat prin har: „in notele noastre n-am putut reda decat o prea saraca particica din bogatia indefinita a poatf lui, atata cata ni s-a revelat in timpul in care Dumnezeu nu se poate nega scris”. Asa isi incheia introducerea la Ambigua Sf. Trebuie spus Du,nezeu ca nu este vorba aici de vreo infatuare a teologului constient de harisma sa, ci dimpotriva, o dovada a smereniei care l -a caracterizat. Este ca si cum ar spune ca n-ar fi plate scrie nimic fara ajutorul Dumnezeu nu se poate nega Dumnezeu, Cel care a cautat spre nevrednicia sa. Ca este asa, am putea argumenta evocand tragedia de a fi trait timp de cinci ani un regim de exterminare, perioada in care a primit darul rugaciunii neincetate, despre care nu scrie nimic, ci, doar in mod strict confidential, ii spunea, „surazand” lui Olivier Clement, caracterizand anii respectivi: „O experienta ca atatea altele, putin mai dificila pentru familia mea”.

Dumnezeu ne-a facut pentru a-L cunoaste

Invatatura despre chipul lui Dumnezeu in om in teologia protestanta contemporana

Asa suna o celebra meditatie a marelui rus pusa pe buzele cinicului sau personaj Ivan Karamazov — ne-ateul care nu poate nega existenta lui Dumnezeu dar nici pe Dumnezeu nu-L poate accepta. Lumea noastra se comporta adesea ca o Dumnezeu nu se poate nega fara Dumnezeu. Nu, nici vorba. Ma refer strict la modul cum pamantenii vietuiesc: ca si cand n-ar exista Dumnezeu sau El ar fi Dumnezeu nu se poate nega o sperietoare de ciori si nimic mai mult. Dar vestea buna a zilei este ca Dumnezeu exista!

Si El nu doar ca exista undeva ratacit prin Univers, neputincios si strain de realitate. Dumnezeu exista si nu tace — cum bine spune titlul cartii unui apologet renumit.

Lasă un răspuns