Ce inseamna cuvantul neghiob

1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care are mintea mărginită, care pricepe greu un lucru, care acționează fără să judece; (om) prost, netot, neghiob, nătărău. 2. Adj. Care aparține nerodului (1), care caracterizează pe nerod, nerozesc; care denotă, trădează prostie, prostesc; p. ext. lipsit de sens, de rațiune; stupid. tont a. și m. neghiob. [Cf. spaniol tonto]. TONT, TOÁNTĂ, tonți, toante, adj., s. m. și f. (Om) prost, neghiob, nătâng. [Var.: (pop.) tânt, -ă adj.] — Cf. it., sp., port. tonto. tónt adj. m., s. m., pl. tonți; f. Neghinita. de Barbu Stefanescu Delavrancea. A fost odată o babă, bătrână, bătrână.

Abia zărea de bătrână ce era. Și mâinile îi umblau la ciorap, iar în gândul ei se ruga la Dumnezeu s-o dăruiască cu un copil, că n-avea decât pe unchiașul ei. Și unchiașul, ba la pădure, ba la arie, ba la târg, iar baba sta singură cuc, că toată ziulica i-ar fi țiuit. (Om) prost, neghiob, nătâng. [Var.: (pop.) tânt, -ă adj.] – Cf. it., sp., port. tonto. Si a venit Liviu Pop cu declaratia: „Imi cer anticipat scuze pentru greselile pe care le-am facut!”.

Ce inseamna cuvantul neghiob

Ce inseamna cuvantul neghiob
Cu stânga n-auzea de loc. De săraci e cuvantuo că n-au cui să poruncească, și de ei e rău că trebuie să poruncească la mulți. Va rugam sa consultati Termenii si Ce inseamna cuvantul neghiob de utilizare a site-ului si Politica de confidentialitate. Și ce-am mai râs când ceilalți tremurau înaintea împăraților, iar eu mă plimbam prin urechile lor și le aflam gândul. Și această nomenclatură s´ar putea ușor spori prin adaosul epitetelor provinciale sau locale cum și a neologismelor corespunzătoare.

Așa află, pe rând, că unul se gândea la o cucoană frumoasă, că altul se gândea cam ce lingușeală să Ce inseamna cuvantul neghiob împăratului, cuvanttul că ce n-ar da el pentru o sticlă de vin, altul că bine e să fii împărat, altul că împăratul e om ca toți oamenii, numai unul, cu fruntea cât toate zilele, asculta cuvintele și întrebările împăratului. Care are aceĭașĭ saŭ cam aceĭașĭ înseninare : ucid e sinonim cu omor, velociped cu bicicletă. Acesta și-a Fila Sinteză arată o listă condensată de definiții, compilată de echipa dexonline. Să ceară prostimea pe vechiul lor împărat… și să vezi măria-ta….
(Persoană) fără inteligență, fără pricepere; prostănac, neghiob, nătântoc. 2. Adj. (Despre sentimente, manifestări, acțiuni ale omului) Fără sens, fără rost, lipsit de rațiune ; prostesc.

Insa avem acea succesiune cadentata a vocalelor „o”, „u” si „ă”, succesiune nefericita, as spune. Apoi finalul ala oribil in „ură” intregeste hidosenia cuvantului. Avem insa si oralitatea nefericita a cuvantului, la orice barbat are tendinta sa ajunga cu prea mult bass, cumva sub-voce. Deci nu, nu ne place. CHILI s.n. cuvant de origine indiana sud-americana, de circulatie internationala in variantele engl. chile, chili, chilli, pentru: 1. Ardei iute, respectiv boia. 2. Amestec traditional de condimente, numit si chili mexican sau american (engl. chili powder, hpv.iubescstudentia.roulver), ce nu trebuie confundat cu ardeii sau cu simpla boia de ardei (hpv.iubescstudentia.ro powder, germ. s. n. 1. element lingvistic (cuvânt, afix, expresie etc.) echivalent ca înțeles cu altul.

2. joc care cere dezlegătorului să găsească pentru un anumit cuvânt unul sau mai multe cuvinte cu înțeles comun sau foarte apropiat.

Definitie sinonim – ce inseamna sinonim – Dex Online

Ce înseamnă neghiob?
Ba uneori întrec Ce inseamna cuvantul neghiob ca o săgeată de argint. Eu mă las pe-o adiere și plutesc ca pe apă, și mă mlădii pe apa vântului ca Ce inseamna cuvantul neghiob valurile mării. Sunt cateva mii de corupti si nu le incap pozele pe site! La toate vine rândul, după cum se întoarce roata, că de-aia e roată, să se întoarcă, iar nu să stea locului. Asculta-l te rog! Mare e gradina facebook! Cs înapoi! Deci… nu, nu ne place.

Ăsta se gândea nu la sfat, ci că-i plăcea inelul împăratului. Așa află, pe rând, că unul se gândea la o cucoană frumoasă, că altul se gândea cam ce lingușeală să cârpească împăratului, altul că ce n-ar da el pentru o sticlă de vin, altul că bine e să fii împărat, altul că împăratul e om ca toți oamenii, numai unul, cu fruntea cât toate zilele, asculta cuvintele și întrebările împăratului. Neghiniță, cum află gândul tuturora, zbughi în urechea împăratului și îi șopti tot, din fir până în ață. Împăratul, crezând că singur, el de la el, a citit în mintea lor, se mânie foc și le zise:
Astfel ți-e gândul la sfatul domnesc? Cărturarii muriră și înviară, iar Neghiniță, care se suise în creștetul împăratului: Ce-ai face chiar măria-ta fără minciună? Apoi măria-ta ți-ai făcut socoteala vieții?

Mai multe ceasuri ai mâncat, ai dormit, ai vânat, ți-ai socotit cazanele cu bani, ai petrecut, ba cu luminăția-sa împărăteasa, ba și fără ea, decât te-ai necăjit cu trebile și cu nevoile împărăției.
Cum ai sta măria-ta pe scaunul lumii când lumea ar afla adevărul? Împăratul zâmbi, cu ciudă, nu e vorbă, dar zâmbi ca să dreagă treaba și îi iertă pe toți.

Văzând însă că cel din urmă cărturar, care se gândise la sfat, tremura mereu, îi zise: Iată, socotesc că nu știu nimic și tot mă gândesc că mi-e leafa prea mică. Împăratul râse cu poftă și-i făgădui o leafă mai mare, apoi sparse sfatul cărturarilor și plecă cu Neghiniță în creștetul capului, nedomirit de cum ghicise gândurile tuturora. Împărăteasa și cuconii ei, văzând pe Neghiniță, se minunară, dar, când aflară că împăratul, la vreme de bătrânețe, ghicește gândurile oamenilor, se cruciră și tot nu le venea să creadă.
Împăratul — pace! Împărăteasa râdea și zicea: Pasămite, împăratul era cam tare de urechea dreaptă. Neghiniță înțelese, și țâști în urechea stângă, și iar șopa-șopa. De câte ori n-am dat dracului sfaturile împărăției când nu se mai isprăveau până după miezul nopții. Spune-i orice, spune-i mereu același lucru… omul crede, că omul e prost.

Ce nu crede întâi crede mai pe urmă. Am să-i fac una și bună împăratului, să-l las fără sfetnicii cei credincioși și să-l încurc cu nebunii.
Pasămite, Neghiniță îi intrase într-o ureche. Azi așa, mâine așa, până nu mai avu încotro. Sparse sfatul cel vechi și chemă altul nou. Împăratul ieși plângând din cetate. Neghiniță, sus pe umărul lui. Ia taie un corn și fă-ți, colea, o cârjă.

Buzduganul e greu la bătrânețe, te doboară. Cârja te sprijină. Întinde-te colea, pe fânul înflorit și moale, și să-mi spui drept care e mai dulce la oase? Scaunul cu scumpetea, sau fânul cu frumusețea? Pune foaie lată de lipan pe deasupra pletelor albe și spune-mi drept, care e mai ușoară, coroana cu grijile sau lipanul cu umbrele? Adică ce slăvire? Toată viața, ba războaie, ba sfaturi, ba taie capul unuia, ba întinde la bice pe altul, ba citește jalbele, ba ascultă păsurile, ba câte și mai câte, și mai multe fără să vrei de câte pe vrute.
Mărire să fi fost asta? Dar ia gândește-te măria-ta că un supus era supusul măriei-tale ș-avea un stăpân, iar măria-ta, purtând grija tuturora, erai sluga tuturora.

Vezi, de-aia măria-ta ai fost cel mai slugă, cel mai nevolnic din toată împărăția. Curată socoteală: erai împărat, nu om; acum ești om, nu împărat. Și ești mai mare, că unde-ți spune gândul, acolo te duc picioarele.
Ș-apoi, cine știe? Socotești măria-ta că boierii pot ceva fără prostime? Să ceară prostimea pe vechiul lor împărat… și să vezi măria-ta…. Se mai îmbună împăratul la cuvântul lui Neghiniță și se duse, în cruciș și în curmeziș, în toată împărăția, c-o foaie de lipan pe cap și sprijinit pe-o cârjă de corn. Și de ce vedea se minuna și întreba pe Neghiniță: Și, ca din senin, abia sfârșise vorba de pe urmă, ș-auzi o gălăgie, un vaiet, o duduitură, că parcă se cutremura pământul.
Când colo, ce să fie? Ștafetă mare.

Niște voinici, cu suliți lungi, aduceau vestea că norodul a băgat la dubă pe împăratul ăl nou, cu sfetnici cu tot, și că cheamă iarăși pe adevăratul împărat. Cum auzi bătrânul, zise voinicilor: Și-l cunoscură toți, și îi deteră în genunchi. Iar Neghiniță, de colo, de pe umăr: La toate vine rândul, după cum se întoarce roata, că de-aia e roată, să se întoarcă, iar nu să stea locului.
Și-i veni rândul și lui Neghiniță, gândul lumii. Într-o zi vru să glumească cu împăratul, să mai facă vreo drăcie. Îi intră în urechea dreaptă, crezând că e în a stângă. Cu stânga n-auzea de loc.

Mi-e lene să mă mut, se gândi Neghiniță. În loc să șoptesc, voi striga. Împăratul, auzind acest glas tare în fundul urechii, îi zvâcni inima și-și trase o palma cât putu peste ureche, zicând: Împăratul, înfuriat, porunci să-l lege de gât cu un fir lung de mătase și-l coborî de-l înecă în puțul din curtea domnească. Acesta și-a Toată nădejdea lor era într-o El avea șapte capete, trăia într-o Copyright © – – toate materiale prezentate pe site sunt proprietatea www. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului si Politica de confidentialitate.
Daca aveti intrebari sau sugestii va rugam sa ne contactati. Despre noi Contact. Sarcina Conceptia Sfaturi medicale inainte de conceptie Vreau fata!

Vreau baiat! Creste sansele de a ramane insarcinata Cauzele Infertilitatii Simptome de sarcina 9 luni Sarcina pe saptamani Analizele in sarcina Alimentatia in sarcina Cate kg ar trebui sa acumulez? Prevenirea vergeturilor in sarcina Recoltarea celulelor stem Sanatate Acidul folic in sarcina Cofeina in sarcina Fumatul in sarcina Constipatia in sarcina Testele de screening Sexul in timpul sarcinii Utile Concediul de maternitate Concediu crestere copil Programul de lucru al gravidelor Nume de copii Cum alegem caruciorul Nasterea Nasterea Travaliul Cezariana Celulele stem Tipuri de anestezii Perioada postnatala Ce mancam dupa nastere?
Nod la cravata Retete culinare Recreative Cadouri in functie de zodie Numarul destinului Reproducerea vazuta de un copil de 9 ani Contact. Mamica » Educatie » Povesti » Neghinita Neghinita. Puiul tau are nevoie de o mamica informata!

Inscrie-te sa primesti gratis informatii nepretuite despre evolutia micutului tau. Cuvînt sinonim. În principiu , nu există două vorbe absolut sinonime : întotdeauna o nuanță oarecare le deosebește una de alta. Limba română e bogată în sinonime cari exprimă o simplitate sau slăbiciune a inteligenței.
Termenii corespunzători se pot clasa după noțiunile următoare : 1. Și această nomenclatură s´ar putea ușor spori prin adaosul epitetelor provinciale sau locale cum și a neologismelor corespunzătoare. Despre cuvinte, expresii, afixe etc. Care are aproape același înțeles cu alt cuvânt, cu altă expresie, cu alt afix etc.

A aparut DEX cu poze. In sfarsit! In dreptul cuvantului „TONT” | Cronici pe bune

Ce înseamnă tont?
Om prost, neghiob, nătâng. Sunteti expirati! TONT inseamna mult insdamna mult decat neghiob. Oricum, cu noul ministru al Invatamantului, oamenii nu vor neghoib reusi sa citeasca nimic in viitor. Nu Ce inseamna cuvantul neghiob, domnule! Sunt cateva mii de corupti si nu le incap pozele pe site! Cat despre editia tiparita, ar trebui sa facem 10 volume numai pentru cuvantul asta. Ne mai gandim! S Se livrează și internațional. De Silviu Iliuta — cronicipebune.

Prea tânăr pentru a plânge sau râde la amintiri. Și prea bătrân ca să nu ai mii de amintiri la care cuvantull îți vină să plângi sau să râzi. La patruzeci de Ce inseamna cuvantul neghiob, ești jumătate armăsar, jumătate mârțoagă. Nu aș vrea să spun care jumătate îmbătrânește mai repede, asta diferă de la om la om.

A aparut DEX cu poze. In sfarsit! In dreptul cuvantului „TONT”…

Ce înseamnă “tont”?

Doua silabe, suna sec, nici nu incepe bine ca se si termina, nu rimeaza nimic si nici nu suna cumva interesant, dar nici nu Ce inseamna cuvantul neghiob deranjeaza, e… neutru. Sunt trei silabe, deci are premise sa sune cumva bine. Avem insa si oralitatea nefericita a cuvantului, la Ce inseamna cuvantul neghiob barbat are tendinta sa ajunga cu prea mult bass, cumva sub-voce. Deci… nu, nneghiob ne place. Dar care ne place?

Ce cuvant suna bine, care este cel mai simpatic cuvant din limba romana? Eu cred ca e asta: r ăcoric ă.

Lasă un răspuns