Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg

A doua clasificare a grupei de sange se refera la sistemul Rh, adica un sistem similar celui de grupe ABO in speta prezenta pe suprafata eritrocitelor a unor proteine specifice si prezenta in plasma a unui hpv.iubescstudentia.ro avem prezenta factorului D si a antigenului D. Persoanele care au pe suprafata eritrocitelor antigen-ul D sunt considerati a fi Rh pozitiv (Rh +), ceilalti Rh negativ (Rh. S-au descris astfel mai multe subgrupe A: A 1, A 2, A 3, A 5, A m, A q, A d, A x. cu hematii de grupă A ce prezintă și antigen H, specific grupei 0. Subgrupele cele mai frecvente sunt A 2 și A 3. pe când cel Rh+ pot primi de la Rh+ si Rh-. Rh- se poate administra la Rh- și Rh+ fără nici o problemă, deoarece în sistemul Rh. Cele patru grupe de sange mai sunt impartite si in functie de Rh.

Este vorba despre antigenele Rhesus, cinci la numar – C, c, D, E si e. Acestea ajuta sa claseze oamenii in doua grupe diferite de sange: cele cu Rh pozitiv si cele cu Rh negativ. Cine poate dona sange si pentru ce grupa sangvina Aflarea tipului tau de sange il ajuta pe medic sa determine ce tip de donator de sange este compatibil cu al tau. Unele grupe de sange contin anticorpi care declanseaza reactii ale sistemului imunitar impotriva altor tipuri de sange.

Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg

Wiener au descoperit și celălat sistem important de antigene, Rhesus Rhîn rezultate publicate în În populația globală, frecvențele sunt: [4]. Deși aceste antigene sunt prezente și pe leucocite nu și pe trombociteîn mod curent se consideră că doar eritrocitele prezintă importanță pentru stabilirea grupelor sanguine. Cunoașterea grupelor sanguine este esențială, în special, pentru a se face corect eventuale transfuzii. În cazuri extrem de rare, în care apare Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg hhantigenul H nu mai este sintetizat, și implicit este imposibilă sinteza antigenelor A sau B, chiar dacă genele respective există. Grupa de sange inseamna in fapt mostenirea genetica la copil a genelor sau mai precis a unor antigene prezente, care se mostenesc de la parinti. Care sunt grupele de sange Grupele sanguine scot la iveala ce tip de sange ai. Articole recomandate De ce transpiri mult?

Acest lucru depinde de prezenta anumitor antigene care exista pe suprafata globulelor rosii din sangele tau numite si eritrocite. Daca se efectueaza o transfuzie cu sange de la persoana cu grupa B la o persoana cu grup A, anticorpii anti-A vor „ataca” antigenele A provocand aglutinarea coagularea globulelor rosii ceea ce duce la aparitia unor probleme grave. In cazul in care se doreste o administrare rapida si datorita faptului ca acel sange provine de la donatori si nu intodeauna se poate gasi sange izo-grupizo-Rh se accepta un sistem de asigurare a transfuziei de sange de la alte grupe de Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg. Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate. Pe forumul specializat Odiseea Sarciniiveti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Pentru tranfuzia de plasmă care nu poate conține nici un fel de antigene, indiferent de grupa donatorului, dar poate conține anticorpi compatibilitatea nu mai ține cont de Rh, ci doar de AB0.

Grupe de sange si Rh

Sarcină și bebeluși. Dacă nu ai un cont în site înregistrează-te aici. Cum ne vorbeste subconstientul? Ca si tratament se poate incerca o terapie relativa pe o componenta imunosupresoare, sau cu o caracteristica in care se doreste a se estompa oprirea formarii de anticorpi anti-Rh-ului fatului, a aceasta are o eficienta relativa. Se consideră că I A este cea mai veche, i provenind din aceasta printr-o deleție. Cat e normal sa intarzie ciclul? Exista o predispozitie si genetica a ceea ce inseamna corelarea unei grupe de sange cu o anumita patologie, dar mai precis inseamna o predispozitie pentru anumite patologii in grupeii de grupa sanguina Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg care o prezinta individul.

La nivelul populației globale, frecvența fenotipurilor Rh este: [4]. La nivelul populației globale, frecvențele medii ale grupelor AB0 coroborate cu Rh sunt: [4].

Problema compatibilității se pune atunci când se dorește realizarea unei transfuzii sanguine. Clasic, în sistemul AB0, există noțiunile de donator universal cu referire la grupa 0, care nu are aglutinogene și de primitor universal cu referire la grupa AB, care nu are aglutinine.
Ele nu sunt însă utile decât pentru transfuzii cu volum redus de sânge, mai mic de ml. În cazul transfuziei a peste ml, se folosește exclusiv sânge izogrup, adică de aceeași grupă cu a primitorului. Aceasta pentru că, deși de exemplu grupa 0 nu are aglutinogene, are totuși aglutinine. Acestea devin de ajuns de diluate în sângele primitorului pentru a nu da reacții sesizabile, dar la volume mari contactul lor cu aglutinogenele unui primitor de grupă A, B sau AB poate determina aglutinarea intravasculară a eritrocitelor. În afară de sistemul AB0, în cazul unei transfuzii este obligatoriu să se țină seama și de grupa Rh.

Pentru tranfuzia de plasmă care nu poate conține nici un fel de antigene, indiferent de grupa donatorului, dar poate conține anticorpi compatibilitatea nu mai ține cont de Rh, ci doar de AB0.
În practică, fiecare țară are reglementări oficiale cu privire la această problemă. În România, se evită pe cât este posibil transfuzia de plasmă la o grupă Rh diferită. În cazul folosirii masei eritrocitare hematii spălate în soluție izotonă , se ține evident cont de Rh, precum și de faptul că acestea nu trebuie să vină în contact cu plasma primitorului care are aglutinine specifice:
Există numeroase alte sisteme antigenice pe elementele figurate ale sângelui. Singurele lipsite de antigene membranare specifice sunt plachetele. Numărul fenotipurilor posibile, luând în calcul toate aceste sisteme, este de ordinul miliardelor.

De altfel, celulele care ajung în organism cu ocazia unei transfuzii, sunt până la urmă distruse de sistemul imunitar în cel mult zile, fiind practic imposibilă obținerea unei identități complete între fenotipuile donatorului și ale primitorului. Leucocite polimorfonucleare granulocite : Neutrofil – Eozinofil – Bazofil. Anticorpi – Sistemul complementului – Factori ai coagulării – Sisteme-tampon sanguine.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă. Portal medicină. Zur Kenntnis der antifermentativen, lytischen und agglutinierenden Wirkungen des Blutserums und der Lymphe. Zentralblatt Bakteriologie ; An agglutinable factor in human blood recognized by immune sera for rhesus blood. Proc Soc Exp Biol Med ; Groza, „Fiziologie”, Ed.

Medicală, București, Categorie : Hematologie. Spații de nume Articol Discuție.
Vizualizări Lectură Modificare Modificare sursă Istoric. Pagina principală Schimbări recente Cafenea Articol aleatoriu Facebook. Insuccesele au fost explicate de-abia in anul , cand medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra – grupa AB. Dupa aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.

Abia dupa , cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate. Se stie ca exista patru grupe sanguine: 0, A, B si AB. Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti „primitori universali”. Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupa AB. Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si „donatori universali”.
Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, varsaturi, febra, frisoane, rarirea batailor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei a urinarii si, deseori, duce la moarte.

Grupa sanguina se transmite ereditar, de la o generatie la alta, dupa anumite legi. Nu este lipsita de importanta nici constatarea ca intre grupa sanguina si unele boli exista o relatie directa.
S-a stabilit, de exemplu, ca ulcerul duodenal este mai frecvent la persoanele cu grupa sanguina 0, in timp ce diabetul zaharat si unele boli Gel Papilloroase, mai ales Gel Papillor În România de stomac si leucemiile, sunt mai frecvente la indivizii cu grupa sanguina A. Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sange care are Rh de la un donator Rh pozitiv va reactiona ca si cum ar lua contact cu un corp strain la fel cum reactioneaza la bacterii, virusuri sau alti corpi straini cu care organismul intra in contact.
In consecinta, va incerca sa distruga acest Rh, insa Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele.

Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifesta asemanator unei anemii boala in care scade numarul globulele rosii din sange. Alt caz de incompabilitate, despre care am fost intrebati de multe ori, apare in cazul mamei cu Rh negativ, tatalui cu Rh pozitiv si fatului Rh pozitiv. Pentru tinerele mame este de retinut observatia ca, de regula, primul copil este sanatos, dar urmatorii copii prezinta daca nu se aplica la timp tratamentul necesar , o forma de boala datorata distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determina decesul nou-nascutului. Riscul ca sangele mamei sa-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcina, dar el creste proportional cu numarul de nasteri si sarcini.
Cand o mama si copilul ei nenascut au factori Rh diferiti, aceasta afectiune se numeste incompatibilitate de Rh. Aceasta incompatibilitate are loc atunci cand mama are Rh-ul negativ, iar copilul ei are un Rh pozitiv.

Factorul Rh este o proteina specifica ce se gaseste pe suprafata eritrocitelor globule rosii din sange.
La fel ca in cazul grupei tale sanguine, mostenesti tipul de factor Rh de la parintii tai. Majoritatea oamenilor au sangele cu Rh pozitiv, dar un procent mic din populatie are Rh negativ. Factorul Rh nu iti afecteaza in mod direct sanatatea, cu toate acestea, el devine important in timpul sarcinii. Daca o femeie are Rh negativ, iar bebelusul ei are sange cu Rh pozitiv, atunci corpul ei va aborda proteina aceasta cu Rh pozitiv ca pe un corp sau substanta straina. Asta inseamna ca daca globulele sangvine de la bebelusul tau patrund in fluxul tau sangvin, lucru care se poate intampla in sarcina, in timpul travaliului si nasterii, sistemul tau imunitar va produce anticorpi impotriva eritrocitelor din sangele bebelusului tau.

Anticorpii sunt elemente ale sistemului imunitar al corpului tau, iar rolul lor este sa distruga substantele straine. Daca ai o grupa sangvina cu Rh negativ, asta inseamna ca ai mari sanse ca organismul tau sa trimita acesti anticorpi dincolo de placenta, pentru a ataca eritrocitele din sangele bebelusului tau. Din fericire, exista medicatie care poate fi de ajutor in cazul incompatibilitatii de Rh in sarcina, pentru a fi sigura ca atat tu, cat si bebelusul tau sunteti sanatosi. Simptomele copilului tau nenascut pot varia de la unele mai usoare, pana la simptome care ii pot pune viata in pericol.
Cand anticorpii tai ataca globulele rosii ale bebelusului tau, poate sa aiba loc ceea ce se numeste boala hemolitica a nou-nascutului sinonima cu eritroblastoza fetala. Asta inseamna ca globulele rosii din sangele bebelusului tau sunt distruse.

Cand eritrocitele sunt distruse, bilirubina se va acumula in fluxul lui sangvin. Cand se acumuleaza multa bilirubina, acesta este un semn ca ficatul, care este responsabil de procesarea vechilor globule sangvine, are probleme. Bebelusul tau poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, daca dupa nastere nivelul bilirubinei este prea mare:
Aceste simptome vor disparea o data ce tratamentul pentru incompatibilitatea de Rh este terminat. Un test de sange se foloseste pentru a determina ce status are Rh-ul tau, iar acest test, cel mai probabil, se va face la prima ta vizita prenatala la medicul tau. Daca ai Rh negativ, atunci si partenerul tau va fi testat. Daca si partenerul tau are un Rh negativ, nu ai de ce sa te ingrijorezi.

Daca, insa, partenerul tau are Rh pozitiv, iar tu ai Rh-negativ, medicul tau va cauta anumite semne ale incompatibilitatii de Rh in sarcina. Daca esti insarcinata si medicul tau determina ca ai dezvoltat deja anticorpi care actioneaza impotriva bebelusului tau si ii ataca sangele, sarcina ta va fi indeaproape monitorizata de medicul ginecolog.

Grupă sanguină – Wikipedia

Grupa de sânge A2 este destul de frecvent întâlnită și poate primi transfuzii de sânge, atât de la grupa A, cât și de la grupa 0, numită și donator universal. Motivul pentru care este extrem de important să ne cunoaștem grupa de sânge e că o transfuzie cu sânge incompatabil poate pune viața în pericol. Există anumite teorii care susțin că trăsăturile de caracter au legătură cu grupa de sânge sau că ar trebui să ne adaptăm dieta în funcție de grupa de sânge. Aceste idei nu au o bază științifică, însă. Potrivit medicului, unele antigene sunt specifice eritrocitelor globulele roșii ale sângeluiîn timp ce altele sunt întâlnite și Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg alte celule din organism. Cunoașterea grupelor sanguine este esențială, Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg special, pentru terapia transfuzională.

Astfel indivizii care nu prezintă anumite antigene eritrocitare pot produce anticorpi când sunt expuși la sânge care conține aceste antigene, situație întâlnită în transfuziile cu produse de sânge sau în timpul sarcinii. Anticorpii care interacționează cu antigenele eritrocitare produc reacții transfuzionale hemolitice imediate sau întârziate și boala hemolitică a nou-născutului. Sistemul imunitar conține, în mod natural, substanțe de protecție numite anticorpi. Acestea ajută la combaterea oricărei substanțe pe care sistemul imunitar nu o recunoaște. De obicei, atacă virusurile și bacteriile.

Grupe de sange si Rh

Chiar daca sangele este format din aceleasi elemente de baza, nu tot sangele este la fel. Xona opt Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg diferite de sange, care sunt determinate de prezenta sau de absenta anumitor antigene, substante care pot declansa o reactie imunitara provocand formarea de anticorpi. Sangele uman este alcatuit din patru componente majore: celule rosii, celule albe, plasma si trombocite. Celulele rosii sunt cele care ddona oxigenul la alte celule ale corpului, celulele albe sustin mecanismele de aparare ale organismului, trombocitele sprijina procesul de coagulare a sangelui, iar plasma este locul unde se gasesc proteinele din organism. Grupa de sange a unei persoane este determinata de celulele rosii din sange Ce grupe pot dona grupei a2 si rh neg de antigenele acestora. Antigenele sunt mici marcatori prezenti pe suprafata acestor celule rosii, iar aceste antigene sunt unice pentru fiecare individ.

Intrucat unele antigene pot declansa la unii pacienti formarea de anticorpi meniti sa atace sangele transfuzat, transfuziile trebuie facute cu mare precautie, tinandu-se cont de compatibilitati. In acest sens, sangele a fost impartit in patru categorii, fiecare cu doua subdiviziuni care vizeaza tipul de Rh. O persoana care are antigene A sau antigene B pe suprafata celulelor rosii sanguine face parte din grupa Arespectiv grupa B de sange.

Lasă un răspuns