Care este particula pozitivă a atomului iar este particula neg

Este particula-forţă purtătoare a gravităţii, care este cea mai slabă forţă. Nu există încă nicio dovadă experimentală că această particulă forţă există, făcând din gravitaţie una dintre problemele centrale ale fizicii moderne. Fotonul. Este purtătorul radiaţiei electromagnetice, în întregul ei, incluzând undele radio. In fizica particulelor, o particula elementara este o particula despre care nu se cunoaste daca are o substructura, adica daca aceasta este formata din particule mai mici. Daca particula nu are nicio substructura, atunci este una dintre unitatile de baza ale Universului.

In Modelul Standard, particulele elementare sunt fermionii si bosonii. Atomul este clasificat dupa numarul de protoni si neutroni: numarul protonilor determina numarul atomic(Z) si neutronii izotopii acelui element. orbitele atomului sunt de doua feluri, orbitele electronice si nucleare. Invelisul electronic al atomului se compune din orbitele electronice pe care. Oamenii de știință au încercat mereu să afle care este cel mai mic lucru din univers. După ce credeau că atomul este cea mai mică parte a universului, cercetătorii au descoperit că acesta este compus din protoni, neutroni și electroni. Descoperirile din ultimii ani arătă că, la rândul lor, protonii și neutronii se descompun în quarcurile.

Care este particula pozitivă a atomului iar este particula neg

Care este particula pozitivă a atomului iar este particula neg
Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU. Electronii unui atom sunt atrași de protonii din nucleul atomic de această forță electromagnetică. Elementele cu același număr de electroni de valență formează un grup care este aliniat pe aceeași coloană a tabelului. Repartiția pe straturi a celor Z electroni ai unui atom reprezintă structura electronică a atomului. Particulele elementare sunt structuri dinamice similare motorului electric rotativ. Ultima oră.

Thomson a măsurat masa razelor catodice, arătând că ele sunt formate din particule, dar că acestea sunt de circa de ori mai ușoare decât cel mai ușor atom, cel de hidrogen. Într-un pozitigă, electronii tind să ocupe pozițiile cele mai stabilecaracterizate de energia Care este particula pozitivă a atomului iar este particula neg mai mică. Aceştia pot călătorii distanţe uriaşe fără a interacţiona cu materia, aproximativ de milioane de neutrino trecând prin corpul uman în fiecare secundă. Exista patru interactiuni fundamentale intre particule, iar toate fortele din Univers pot fi atribuite acestora. States of Matter. Lucruri mai puțin știute despre antimaterie 2 octombrie Accesat în 9 ianuarie Această distincție explică diferența de masă atomuluu de sarcină electrică între cele două particule. Protonii și neutronii sunt menținuți împreună în nucleu prin intermediul gluonilor ce transportă forța nucleară.

9/25/ · 2 | P a g e Atomul este deci cea mai mica particula a unui element chimic. Diametrul atomului este cuprins, aproximativ între 0,8 Ĺ pentru elementele usoare si 3 Ĺ pentru elemnetele grele. În contrast cu vechea lor reprezentare, atomii au o structura complexa, careia i se datoreaza varietatea proprietatilor fizice si chimice. Protonul este particula fundamentală cu sarcina electrică pozitivă din nucleul unui atom. 3. Legătura ionică se realizează prin transfer de electroni. 4. O substanţă este insolubilă într-un solvent care are structură asemănătoare cu a sa. 5. Procesul de evaporare a apei este exoterm. 10 puncte Subiectul B. Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr.

8 din , privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. din , prin OUG nr. din , precum şi prin Legea nr. din , iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum. În ipoteza.

Atom – Wikipedia

Care sunt cele mai mici particule din Univers? Ce spune un fizician de la Cambridge
Statica fluidelor VI. Cinematografie Gräns Florin Guzga – 5 ianuarie 0. Renumitul fizician Andy Parker, de la Universitatea Cambridgea declarat că s-ar putea ca oamenii de știință să găsească particule și mai mici decât quarcurii și neutronii. Shippensburg University. Exista si alti bosoni, precum cel mai recent descoperit, bosonul Higgs, sau gravitonul. Interactiunea tare mai este numita si pafticula nucleara tare, fiind una din cele patru interactiuni fundamentale naturale cunoscute.

Atomul nucleului era considerat fundamental intr-o vreme… Era mic, solid, dens si parea sa nu fie compus din altceva mai mic. Asta pana s-a descoperit ca si el la randul lui, era compus din protoni, ce erau incarcati cu sarcina pozitiva, si neutroni. Protonii si neutronii erau acum particulele fundamentale. Au fost, cel putin pana cand s-a descoperit ca protonii si neutronii sunt compusi din alte particule mai mici, denumite quarcuri. Din cate stim astazi, quarcurile sunt precum niste puncte in geometrie. Nu sunt compuse din alte particule mai mici. Dupa multe experimente, oamenii de stiinta suspecteaza ca electronul si quarcurile precum si alte particule despre care vom vorbi mai tarziu , sunt particule fundamentale. Fizicienii cauta in permanenta noi particule. Atunci cand le gasesc, le grupeaza si incearca sa gaseasca sabloane care sa ne spuna cum acestea interactioneaza intre ele.

Pana astazi, s-au descoperit peste de particule majoritatea nu sunt particule fundamentale. Pentru a tine evidenta acestor particule, ele au fost denumite cu litere din greaca si din alfabetul roman. Modelul Standard este o teorie simpla si cuprinzatoare care explica sute de particule si interactiunea complexa dintre ele doar cu 6 quarcuri, 6 leptoni si particule purtatoare de sarcina precum fotonul. Despre toate aceste particule vom vorbi mai tarziu. Modelul Standard este o teorie foarte buna. Experimentele au dovedit acuratetea predictiilor cu o precizie incredibila. Desi toate particulele prezise de aceasta teorie au fost descoperite, ea nu explica totul. De exemplu, gravitatia nu este inclusa in Modelul Standard. In fizica particulelor, o particula elementara este o particula despre care nu se cunoaste daca are o substructura, adica daca aceasta este formata din particule mai mici.

Daca particula nu are nicio substructura, atunci este una dintre unitatile de baza ale Universului. In Modelul Standard, particulele elementare sunt fermionii si bosonii. Pe langa particulele elementare, exista si particule compuse, precum hadronii. Potrivit Modelului Standard, toate particulele elementare sunt fie bosoni , fie fermioni depinzand de spinul lor. Spinul este un moment cinetic propriu al unei particule elementare. Una dintre cele mai remarcabile descoperiri asociate cu fizica cuantica, este faptul ca particulele elementare pot avea un impuls unghiular nenul.
Studiile teoretice si experimentale au aratat ca spinul acestor particule nu poate fi explicat prin postularea ideii ca ele sunt compuse din particule si mai mici care se rotesc in jurul unui centru comun de masa; din cate se stie, aceste particule elementare sunt cu adevarat punctiforme. Fermionii reprezinta constituentii materiei si sunt impartiti in quarcuri si leptoni.

Tot ceea ce exista, incepand cu galaxiile pana la munti si moleculecule, sunt alcatuite din quarcuri si leptoni. Quarcurile se comporta diferit fata de leptoni, si pentru fiecare particula de materie exista si o particula corespunzatoare de antimaterie.
Antiparticulele arata si se comporta la fel ca si particula sa corespunzatoare, cu exceptia ca cele doua au incarcaturi electrice opuse. De exemplu, un proton are o incarcatura pozitiva, iar antiprotonul una negativa. Gravitatia afecteaza materia si antimateria in acelasi mod, deoarece gravitatia nu tine cont de polarizarea sa, iar masa particulei este egala cu cea a antiparticulei sale. Iar atunci cand particula de materie se intalneste cu cea de antimaterie, cele doua se anihileaza rezultand energie pura.

Ideea antimateriei este ciudata deoarece tot ceea ce alcatuiteste Universul este defapt materie.
Iar antimateria este exact opusul a tot ceea ce stim despre Univers. Descoperirea antimateriei a dat nastere multor intrebari. De exemplu, daca antimateria si materia sunt egale dar opuse, atunci de ce exista atat de multa materie in Univers? Ei bine… nu stim. Este o intrebare la care fizicienii incearca sa-i gaseasca raspunsul. Quarcurile sunt doar un tip de particula ce alcatuiesc materia.

In mare parte, materia care o observam in jurul nostru este alcatuita din protoni si neutroni, ce sunt alcatuiti la randul lor din quarcuri. Ipoteza existentei quarcului a fost propusa de teoreticiannul Murray Gell-Mann in Masele lor cresc de la valori mici, cum este in cazul quarcului up doar o a mia parte din masa protonului pana la foarte greu quarcul top fiind tot la fel de masiv ca un atom de aur, ceea ce este remarcabil pentru orice particula elementara. Leptonii sunt particule de spin ½ fiind un fermion care nu se supune fortei nucleare tari. Acestia formeaza o familie separata de particulele elementare, care este distincta fata de familia quarc-urilor. Cel mai cunoscut lepton dintre toti este electronul , ce guverneaza aproape toata chimia atomului.
Impreuna cu nucleul atomic, electronii formeaza atomul.

Interactiunea lor cu nucleii adiacenti este principala cauza a legaturii chimice. Antiparticula electronului este pozitronul. Impreuna, alaturi de electron, formeaza prima generatie de leptoni. La fel ca si in cazul celorlalti leptoni, muonul se considera ca nu este format din alte substructuri mai mici. Impreuna cu muonul, formeaza cea de-a doua generatie de leptoni. Asemenea tuturor particulelor elementare, tau are o antiparticula cu sarcina opusa, dar egala in masa si spin, numita antitau. Impreuna cu particula tau formeaza cea de-a treia generatie de leptoni.
Bosonii sunt responsabili de interactiunea nucleara slaba, numita si interactiunea slaba, care la randul ei este responsabila pentru radioactivitate si care actioneaza asupra tuturor particulelor de materie cu spin ½ de exemplu protonii sau neutronii , dar nu actioneaza asupra particulelor cu spin 0, 1 sau 2 cum sunt fotonii sau gravitonii.

In Modelul Standard, exista mai multe tipuri de bosoni: gluonul, bosonii W si Z, si fotonii. Exista si alti bosoni, precum cel mai recent descoperit, bosonul Higgs, sau gravitonul.
Inca nu au fost inclusi in Modelul Standard, gravitonul fiind inca un boson teoretic, iar asa numitul boson Higgs descoperit la CERN in anul nu prezinta toate proprietatile care erau prezise. Are masa de repaus nula, spinul 1 si este neutra din punct de vedere electric. Bosonii W au sarcina electrica, spin intreg fiind bosoni si sunt responsabili de interactiunea nucleara slaba. Cele doua tipuri de bosoni W sunt unul antiparticula celuilalt. Impreuna cu bosonii W, bosonii Z sunt responsabili de interactiunea nucleara slaba. Ultimul boson este fotonul , numit si cuanta de lumina.

Fotonul este o particula elementara responsabila pentru toate fenomenele electromagnetice. Toate formele de lumina nu numai cea vizibila se compun din fotoni.
Masa de repaus a acestuia este zero, astfel, in absenta oricarei interactiuni viteza fotonului viteza luminii, notata cu c este aceeasi in toate sistemele de referinta. Particulele compozite, precum hadronii, sunt compuse din doua sau mai multe particule elementare. Hadronii sunt impartiti in doua mari familii: barioni si mezoni. Toti sunt constituiti din mai multi quarcuri tinuti impreuna de forta nucleara tare asa cum atomii si moleculele sunt tinuti impreuna de forta electromagnetica.

Precum elefantii, quarcurile exista doar in grupuri de quarcuri si niciodata singuri. Particulele compuse din quarcuri sunt numite hadroni. Desi quarcurile au sarcini electrice fractionale, ei se combina in asa fel incat hadronul sa aiba o sarcina electrica intreaga. Barionii sunt hadroni compusi din 3 quarcuri si sunt alcatuiti din mai multe tipuri de particule. Fiecare nucleu contine unul sau mai multi nucleoni si fiecare atom contine un grup de nucleoni inconjurati de unul sau mai multi electroni. Nucleonii sunt impartiti in doua tipuri: neutroni si protoni.

Numarul acestora dintr-un atom poate fi diferit pentru nucleele atomice ale aceluiasi segment.
Neutronii pot fi gasiti in miscare si in afara atomului. Patrunderea neutronilor in nuclee are loc cu o probabilitate ridicata, mai ales atunci cand energia lor cinetica este scazuta iar acest fenomen poate afecta stabilitatea atomului. La trecerea neutronilor prin materie sunt posibile trei tipuri de interactii: imprastiere elastica, imprastiere inelastica si captura neutronica.
Atunci cand un neutron se dezintegreaza, acesta se separa intr-un proton, un electron si un neutrin. Numarul de protoni stabileste pozitia elementului in sistemul periodic al lui Mendeleev. Deoarece toti protonii unui atom au sarcina pozitiva si se afla toti in nucleu, apare intrebarea de ce nu se resping, fenomen fizic obisnuit la particulele cu acelasi semn.

Raspunsul este dat de mecanica cuantica: apar fortele nucleare tari, transmise de mezoni. Barionii Xi sunt foarte instabili si se descompun rapid in alte particule mai usoare. Pionii sunt mezoni cu spin 0 si reprezinta prima generatie de quarcuri. A fost descoperit de Leon Lederman, la Fermilab in anul Kaonul a jucat un rol impotrant in stabilirea Modelului Standard, ducand la intelegerea incalcarii simetriei — fenomenul care a generat asimetria dintre materie si anti-materie in Univers.
Universul, asa cum il stim, exista deoarece particulele fundamentale interactioneaza intre ele. Aceste interactiuni includ forte de atractie si de respingere, decadere si anihilare. Exista patru interactiuni fundamentale intre particule, iar toate fortele din Univers pot fi atribuite acestora. Adica, orice forta cunoscuta precum frecarea, magnetismul, gravitatia, dezintegrarea nucleara etc, toate sunt cauzate de una dintre aceste 4 interactiuni fundamentale.

Care este diferenta intre o forta si o interactiune? Este greu de facut o deosebire intre cele doua. Strict vorbind, o forta este efectul asupra unei particule in prezenta unei altei particule. Interactiunile unei particule includ toate fortele care o afecteaza, dar include deasemenea si decaderea sau anihilarea prin care respectiva particula va trece.
Aceasta este o problema care i-a bantuit pe fizicieni o multa vreme. Problema este ca lucrurile interactioneaza unele cu altele fara sa se atinga. Cum simte un magnet prezenta unui alt magnet si cum se atrag sau se resping acestia?

Cum atrage Soarele Pamantul? La nivel fundamental, o forta nu este doar ceva ce se intampla unor particule. Este ceva ce este trecut de la o particula la alta. Interactiunea tare mai este numita si forta nucleara tare, fiind una din cele patru interactiuni fundamentale naturale cunoscute. Forta nucleara tare este cea mai puternica din aceste patru interactiuni, fiind de de ori mai puternica decat cea electromagnetica, de ori mai puternica de cat forta slaba si de de ori decat forta gravitationala.
Forta nucleara slaba, sau Interactiunea slaba, este cauzata de schimbul de bosoni W si Z, care reprezinta cuantele campului fortei slabe.

Cel mai cunoscut efect este cel de dezintegrare beta precum si majoritatea proceselor de radioactivitate. Intensitatea fortei nucleare slabe este de ori mai slaba decat a fortei tari si are o raza de actiune foarte scurta, aproximativ egala cu diametrul nucleului atomic.
Electromagnetismul este una din cele 4 forte fundamentale. Din electromagnetism fac parte electrostatica, care se ocupa cu studiul sarcinilor electrice aflate in repaus si al campurilor lor, electrodinamica, care se ocupa cu studiul sarcinilor aflate in miscare si campurile lor, si magnetismul, studiul campului magnetic. Fenomenele electrice si magnetice au fost cunoscute de mii de ani, insa nu s-au realizat experimente asupra lor. In anul , fizicianul Charles Augustin de Columb a confirmat printr-un experiment ca sarcinile electrice se atrag sau se resping pe baza unei legi similare cu cea a gravitatiei.

Prima legatura intre magnetism si electricitate a fost facuta datorita lui Hanz Christian Oersted in anul , descoperind ca un ac magnetic poate fi deviat cu ajutorul unui conductor sub tensiune electrica. Mai apoi, Andre Ampere va demonstra ca doi conductori purtatori de curent electric se vor comporta ca si cei doi poli ai unui magnet. Ba mai mult, in , Michael Farady a descoperit ca un curent electric poate fi indus intr-un fir si fara conectarea acestuia la o baterie, prin miscarea unui magnet sau prin plasarea altui conductor cu un curent variabil in vecinatatea conductorului in care se doreste generat curentul. Studiile au continuat, iar in fizicianul Heinrich Rudolf Hertz a reusit sa genereze un nou tip de campuri magnetice, care se propaga cu viteza luminii, sub forma undelor electromagnetice.
Astfel, s-a pus baza transmisiilor de radio, televiziune si a altor forme de telecomunicatii.

Campurile magnetice si electrice ale acestor unde sunt similare cu cele ale unei sfori lungi, intinse, al carei capat este miscat foarte repede in sus si in jos, unda fiind transmisa pana in celalalt capat. Gravitatia nu este chiar asa de simpla precum pare, o forta care atrage corpurile unul spre celalalt, ci este efectul unei deformari a spatiului si al timpului.
Gravitatia este descrisa de teoria relativitatii generalizate la scara macroscopica, insa se poate aplica cu mare exactitate si legea atractiei universale a lui Newton, din mecanica clasica. Legea atractiei universale spune ca oricare doua corpuri actioneaza unul asupra celuilalt cu o forta de atractie direct proportionala cu masele celor doua corpuri si invers proportionale cu patratul distantei dintre ele. Ceea ce nu se stie deocamdata, este natura si motivul existentei acestei forte, numita forta gravitationala.
Desi este observat pretutindeni, fenomenul nu este elucidat.

Valoarea greutatii unui corp este direct proportionala cu masa lui si este orientata spre centrul Pamantului. Este vorba de aceeasi forta ce ne tine pe noi pe Pamant, de aceeasi forta ce face ca Luna sa orbiteze in jurul Pamantului, sau a Pamantului sa orbiteze in jurul Soarelui. Coeficientul de proportionalitate se numeste acceleratie gravitationala si este egal cu acceleratia unui corp care cade liber in campul gravitational al Pamantului. Datorita gravitatiei, noi existam astazi. Reprezinta forta care a dus la aparitia tuturor planetelor si satelitilor naturali, prin atractia reciproca dintre particulele de materie care se roteau in jurul unei stele.
Chiar si in cadrul unei galaxii, stelele si sistemele stelare sunt mentinute impreuna datorita gravitatiei, iar evolutia intregului Univers este la randul ei dictata de fortele de gravitatie dintre particulele de materie existente.

Modelul Standard raspunde la multe intrebari despre structura si stabilitatea materiei cu cele sase tipuri de quarcuri, sase tipuri de leptoni si patru forte. Dar Modelul Standard nu este complet; inca mai sunt multe intrebari care necesita un raspuns. De ce observam existenta materiei si aproape ca nu exista nicio urma de antimaterie daca credem ca exista o simetrie intre cele doua?
De ce nu poate prezice Modelul Standard masa particulei? Sunt oare quarcurile si leptonii particule fundamentale? Am găsit noi cea mai mică parte dintr-o particulă? Profesorul a declarat că, cu toate că neutronii și quarcurile sunt indivizibili, oamenii de știință nu știu de fapt dacă sunt cele mai mici părți ale universului. Profesorul a arătat că mijlocul unei găuri negre poate foarte bine să candideze la titlul de cea mai mică parte din univers.

Legile actuale ale fizicii arată că găurile negre se formează când materia este condensată într-un spațiu atât de mic încât materia devine un punct infinit. Profesorul a mai spus că cel mai probabil particulele din interiorul unei găuri negre sunt de un milioane de ori mai mici decât ceea ce oamenii de știință cunoșteau până acum.
Oamenii de știință arată că în experimente paticulele precum guarcurile și electronii par să se comporte ca simple puncte ale materiei fără nicio distribuție spațială. Dar puncte precum acestea complică legile fizicii. Cercetătorii susțin că atunci când se apropie prea mult de un punct, forțele care acționează asupra lui devin infinite, ceea ce oamenii de știință urăsc.

Ei au venit cu ideea teoriei corzilor, care este un concept ipotetic în fizică. În această teorie un element esențial este simetria. În teoria corzilor, cunoscută și ca teoria stringurilor, particulele elementare sunt alcătuite din corzi sau sfori aflate sub excitație.
Stringurile trebuie să fie întinse sub tensiune, pentru a deveni excitate, dar aceste stringuri nu sunt prinse de un suport, ele plutesc în continuum-ul spațiu-timp. În acest caz, cele două particule, nu vor mai tinde să se apropie încontinuu una de cealaltă, ci ele vor fi mereu separate de un minimum spațiu. Profesorul Parker apelează la lungimea Planck care este de 1. El susține că această lungime este prea mică pentru a fi folosită ca instrument de măsurare. Dar cu toate acestea se crede că este, cel puțin teoretic, cea mai mică lungime ce poate fi măsurată.

Cercetătorii arată că potrivit principiului incertitudinii, niciun instrument nu va fi capabil să măsoare ceva mai mic decât această lungimea Planck, pentru că, spun ei la această dimeniune universul este probabilitic și nedeterminat.
Publicat: Ce avere ar avea Gigi Becali. Dumitru Dragomir face dezvăluiri. Prima doamnă a SUA, pusă pe farse de 1 aprilie — Ziua păcălelilor. Ce a putut să facă Jill Biden. Descoperirile din ultimii ani arătă că, la rândul lor, protonii și neutronii se descompun în quarcurile. Citește și.

Rusia e gata de război. Și-a scos la suprafață armele nucleare. VIDEO terifiant. Alertă la granița cu România! Atac cu grenade. Armata e pe poziții. Abia acum s-a aflat! Ce gest subtil făcut de Kate la înmormantare. Presa a laudat-o din plin. Un astfel de drob nu ați mâncat niciodată.
Încercați și veți vedea diferența. E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei.

Tags: cele mai mici particule neutroni particule protoni quarcuri univers.

Buna! Cum se numeste particula atomului electrizata negativ? 😀

Particulele elementare si interactiunile dintre acestea - Descoperă
În Grecia antică, în urmă cu de ani, filozoful Democrit a folosit termenul de atom pentru a desemna cele mai Care este particula pozitivă a atomului iar este particula neg părți dintr-un corp și care înseamnă, în limba greacă, indivizibil. Atomul este cea mai mică particulă dintr-o substanță care nu mai poate fi divizată prin procedee chimice obișnuite. Neutroniparticule neutre din punct de vedere electric, cu simbolul n 0. Prin frecarea dintre două corpuri acestea se electrizează și Care este particula pozitivă a atomului iar este particula neg încarcă cu sarcini electricepozitive sau negative. Sarcina electrică qeste o mărime fizică care măsoară starea de electrizare a unui corp și se măsoară în C Coulomb. Electronul este particula cu cea mai mică sarcină, considerată unitatea naturală de sarcină şi notată cu e. Sarcina unui electron se numește sarcină electrică elementară q e. Atomul este o particulă neutră din punct de vedere electric, deoarece are numărul de protoni din nef particule pozitive egal cu numărul de electroni din paarticula electronic particule negativeadică. Pentru un atom definim Caree atomic numit și sarcina nucleară sau nr.

Care sunt cele mai mici particule din Univers? Ce spune un fizician de la Cambridge

Particulele elementare si interactiunile dintre acestea

Oamenii de știință au încercat mereu să afle care este cel mai mic lucru din univers. După ce credeau că atomul este cea mai mică parte a universului, cercetătorii au descoperit că acesta este compus din protoni, neutroni și electroni. Descoperirile din ultimii ani arătă că, la rândul patricula, protonii și neutronii se descompun în quarcuri. Renumitul fizician Andy Parker, de la Universitatea CambridgeCare este particula pozitivă a atomului iar este particula neg declarat că s-ar putea ca oamenii de știință să găsească particule și mai mici particua quarcurii și neutronii.

Am găsit noi cea mai mică parte dintr-o particulă? Profesorul a declarat că, cu toate că neutronii și quarcurile sunt indivizibili, oamenii de știință nu știu de fapt dacă sunt cele mai mici părți ale universului. Profesorul a arătat că mijlocul unei găuri negre poate particu,a bine să candideze la titlul de cea mai mică parte din univers. Legile actuale ale fizicii arată că găurile negre se formează când materia este condensată într-un spațiu atât de mic încât materia devine un punct infinit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?